Sort vintertrøffel

Sort vintertrøffel

Fra lat. Tuber Melanosporum

Sæson: fra december til marts

Tuber Melanosporum vokser i solrige områder, hvor kalkstensjorden er drænet og porøs. Nøgleforudsætningen for udviklingen af ​​denne trøffelsort er sommerstorm og et godt fordelt regnfald hele året. Da Tuber Melanosporum-trøflens modningproces er så afhængig af vind og vejr, er produktionen af denne ganske lille og udgør kun ca. 5% af den samlede produktion af sorte trøfler.

Den sorte vintertrøffel modner om vinteren fra december til marts. De forbindes med rødder af eg, poppel, fyr og pil, men de er mest glad for hassel og linden.

Trøflens indre masse er fast i kødet. I begyndelsen er kødet hvidt, derefter grå og endelig sort-violet, som vist på billedet. Selvom de er mørke i kødet, er denne sort lysere end andre sorte vintertøfler. Den er stribet med flere tykkere hvide linjer, som ikke ændrer deres farve i kontakt med luft. Deres ydre er mørk og mindre grov end andre vintertrøflers.

Tuber Melanosporum vokser til størrelsen 2-5 cm – og til tider (og under de rigtige vejrforhold) helt op til 10 cm. Duften er aggressiv, men behagelig, og det er nøjagtigt duften, der gør det lettere at genkende denne sort fremfor andre trøfler.

Anbefalet gram pr. person:

Det er forskelligt fra ret til ret, hvor mange gram trøffel der bør bruges. Vi anbefaler dog ca 5-15 gram pr. person afhængig af, om det er til en forret eller en hovedret – og hvor kraftig en trøffelsmag, man ønsker at tilføje sin ret.

Holdbarhed:

Trøflerne holder gerne 5-7 dage friske, men du kan konservere dem med alkohol til senere brug.

Opbevaring:

Trøflerne bør opbevares i en lukket beholder med enten papir eller ris, som suger væsken fra trøflerne. Ved at opbevare dem på denne måde sikrer du længst mulig holdbarhed – og så får risottorisene en lækker smag fra trøflerne, som kommer til udtryk under kogning.